mandag 24. august 2015

Fremme i Seoul!

Etter å ha vært her i 5 dager tenker jeg det er på tide å gi litt lyd fra seg om hvordan det står til. Dagene her har gått utrolig sakte, ikke fordi det har vært kjedelig - men fordi det har skjedd så utrolig mye. Nå begynner omtrent alt å komme på plass, og listen over gjøremål har minsket betydelig. Senest i dag fikk vi ordnet med koreanske telefonnummer, som er nødvendig for en del andre formål. La oss ta en liten gjennomgang av de siste 5 dagene.

Tirsdag: Ankomst

Meny fly 1
Avreise fra Norge var på mandag, men vi landet ikke i Sør-Korea før Tirsdag ettermiddag (lokal tid). Jeg og Marina, som jeg reiser sammen med, fløy med Emirates, noe som var en billig og høyst positiv opplevelse. Maten var kjempegod, drikke var gratis og det var masse filmer, serier og spill å velge mellom. I tillegg fikk man teppe og headset. Vi mellomlandet i Dubai, noe som var det mest negative med hele reisen. Makan til uorganisert flyplass! Veldig stor, men den har jo bare en masse tomrom! Store området med bare tak og gulv, og personellet var til ingen hjelp.

Det andre flyet var enda penere og større enn det forrige, men to etasjer og bredere seter, samt inkludert en liten pakke med tannbørste, tannkrem og sovemaske i tillegg til teppe og headset. Sikkert siden dette var et grisetidlig morgenfly.  

Transportkort
Vi landet i Seoul klokken 16:30 lokal tid og ble møtt av en venn hver som skulle hjelpe oss å finne det foreløpige bostedet vårt og noe å spise. Vi endte opp med å være tilsammen 6 personer som gikk til en restaurant i nærheten av bostedet i bydelen Yongsan og spiste koreansk grillmat. Dette er noe som bare MÅ prøves, for det er kjempegodt!
Han-elven som går gjennom Seoul
Hvert bor har én eller flere griller å grille på. Du får en masse sideretter som er inkludert i prisen med gratis påfyll. Du får også en suppe som kan drikkes først for å vekke smaksløkene mens du venter på kjøttet.


Du får rått kjøtt av enten svin eller storfe, kommer an på hva du bestiller, som du griller selv. Tradisjonelt er det den yngste ved bordet som får denne jobben, eller eventuelt den som kan det best. På dette restauranten fikk vi også en eggeblanding tømt i kanten rundt grillen. Når dette stivnet kunne det spises med skje og smake omelett.

Onsdag: Noryangjin Fish Market

En av Marinas norske venner, Kristian - som har bodd i Seoul i 1 år allerede, inviterte oss til å bli med til Noryangjin Fish Market, som er ganske kjent. Her var det massevis av døde og levende fisk og skalldyr - til og med norsk laks! - til ganske lave priser i forhold til det vi er vant til. Omtrent ingenting ble drept før en kunde hadde kjøpt det. I overetasjen var det en liten resturant hvor du kunne ta med det du hadde kjøpt å få det stekt, kokt eller delt så du kan spise det rått. En veldig spennende og smakfull opplevelse!



Norsk laks ble nytt rå, dyppet i soyasaus eller kombinert med andre sauser.


Sterk Sjømatsuppe (매운탕) smakte kjempegodt! Ble kokt ferdig på bordet.


På kvelden dro vi til Hongdae for å utforske utelivet. Hongdae er kjent som sentrum for uteliv for studenter, da det er et lite, tett område omringet av universiteter.

Torsdag: Anskaffelse av leilighet og IKEA

I forkant av vår avreise til Seoul hadde både jeg og Marina startet jakten på et permanent sted å bo hele årsoppholdet vårt. Før avreise fikk vi avtalt to visninger på leiligheter i nærheten av skolen og nær t-bane. På onsdagen dro vi på visningen Marina hadde avtalt og endte opp med en tomannsleilighet med to senger og ganske stort areal i forhold til hva vi har sett i annonser tidligere. I tillegg fikk vi en rabatt på 100 000won, noe som gjorde at husleien vår ble på 900 000won - cirka 6600kr på deling. I tillegg var depositumet, som typisk er veldig høyt i Seoul, på 1million won (ca. 7100kr), noe som var veldig billig. For å være sikre på at vi ikke ble lurt avtalte vi at vi skulle komme tilbake på torsdag med noen koreanske venner som kunne hjelpe oss å avjøre om dette var riktig leilighet for oss.

Da vi kom tilbake på torsdag hadde vi med min venninne Haeun og hennes venn som har litt erfaring med bolig og lover, og endte opp med å signere kontrakten for leiligheten. Dermed fikk vi et sted å bo! Vår nye leilighet befinner seg litt nord for Hongdae, cirka 25 minutter gangavstand fra skolen (1 stopp på t-bane). 

Selv om det var inkludert senger, garderobeskap, spisebord og én liten sofa, så vi behovet for litt mer møbler og interiør i leiligheten. Heldigvis har IKEA nylig ankommet Sør-Korea! Vi handlet en hel masse greier til leiligheten, men heldigvis til en mye lavere penge enn vi hadde fryktet. Vi bestilte levering for lørdag og vendte tilbake til den foreløpige boplassen vår i Yongsan for å sove en siste natt før vi flyttet inn.


Haeun prøver kjøttboller!

Fredag: Alien-kort

Fredag morgen pakket vi alt vi hadde tilbake i koffertene og flyttet inn i leiligheten vår, til tross for at alt sengetøy og diverse annet ikke ville komme før dagen etter. Vi endte opp med å sove i klær på et sengeteppe på den ene sengen, faktisk. Det var utrolig godt å få en dyne på lørdagen, kan man si!

Fredagens gjøremål bestod av å skaffe seg et ID-kort, altså immigrantkort, kalt Aliencard. Alien=Utlending, haha! For å få et sånt kort må du drasse med deg en masse papirer og stille opp på immigrantkontoret og fylle ut en søknad, samt betale 30 000won. Deretter kan du levere alt til en 'Sivil Servant' (Sivilarbeider?) og 2 uker senere kan du komme og hente kortet ditt og vipps så har du et ID-nummer som kan brukes til å skaffe viktige ting som bankkonto. Prosessen vår gikk heldigvis greit, med unntak av noen problemer med kontantuttak som ble løst av ren flaks. 
Sykt kul bygning like ved immigrantkontoret.

Lørdag: Møblering

Veldig lite spennende dag for uteforstående, egentlig. Vi mottok møblene fra IKEA og brukte dagen på å montere, bestille koreansk pizza (se Instagram) og så finne ut hvordan man kommer seg til Hongdae til fots. Etter litt møblering ble leiligheten vår langt mer beboelig enn tidligere! Det ble rett og slett mer som et hjem,

Siden vi har en hjørneleilighet i øverste etasje, har vi massevis av flott utsikt!





Inngangsdør og klesskapet mitt
Bad
Min seng og kjøkken
Spisebord, kjøleskap, vaskemaskin
Kjøkkenet er i et skap!



Marina sitt sovehjørne
Kontor!
Inngang til kontor/soverom. Rommene er skilt med pene skyvedører

 Søndag: Hapjeong

I dag var Homeplus på dagsorden, for vi har alt til kjøkkenet utenom tallerkener/skåler og vannkoker. Sør-Korea holder ikke søndagen hellig, så vi fikk beskjed om at det kom til å være åpent. Den nærmeste Homeplus å finne skulle være ved Hapjeong stasjon, 1 stopp unna vår stasjon (Hongik University, også kalt Hongdae stasjon). Hapjeong viste seg å være en veldig stilig sted med masse skyskrapere og et veldig vakkert utendørs kjøpesenter. 

Vi var også en kjapp tur innom Starbucks (for det er sykt varmt her om dagen), hvor jeg gikk inn for å bestille 2 frappuchinoer til oss, men endte opp med en pose med 4 drikker på grunn av litt kommunikasjonsproblemer. Siste gang jeg prøver å bestille noe på engelsk! Holder meg til koreansk jeg, til tross for at den er på et ganske lavt nivå enda. Det viste seg at den ene drikken vi fikk var gratis, siden vi hadde tydeligvis bestilt 3 drikker, haha!

Kjøpesenteret i Hapjeong hadde veldig vakker dekorasjon!



Det viste seg, når vi endelig fant Homeplus, at det hadde stengt for dagen. Vi prøver igjen i morgen!

I dag dro vi også til bydelen Sinchon, som er nabobydelen vår og hvor universitet vårt Yonsei befinner seg. Der kan man nemlig skaffe seg et simkort med abbonoment ment for utlendinger. Kontantkort med 1gb data! Samt tilgang til mobilselskapet 'Olleh' sitt wifi-system, som finner over hele byen omtrent, til og med på t-banen. Så nå har jeg koreansk telefonnummer! Blir da herved ikke tilgjengelig på mitt norske nummer på en lang stund!

Klem,
Audhild

1 kommentar:

Kommentarer?